Les entitats de l’Aplec Jove abandonem el grup promotor del Consell de Joves

El novembre de 2013 l’Ajuntament va impulsar la creació d’un Consell Local de Joventut a Sant Cugat. Per fer-ho va convocar les diverses entitats juvenils del poble. Algunes d’aquestes van començar a reunir-se per treballar conjuntament. Per consolidar el grup promotor del consell, la feina es va centrar en una proposta d’acord entre entitats que definís la declaració de principis, la composició, l’organització i les finalitats d’aquest espai.

En un primer moment es va proposar prendre com a referent els estatuts del Consell de Joventut de Sabadell. Tanmateix, es va considerar que aquesta proposta inicial no era prou assembleària, es basava poc en el consens per prendre decisions i no s’adequava al ritme, les necessitats i la diversitat de les entitats del poble. Per aquest motiu les entitats que conformem l’Aplec Jove vam fer una segona proposta. La major part del contingut va ser acceptada, però es va obrir un procés de debat i esmenes per tal de millorar la proposta i que totes les entitats participessin en l’elaboració final de l’acord.

De manera paral·lela al procés d’esmenes, la JNC van mantenir contactes bilaterals tant amb l’Ajuntament com amb el Consell Nacional de Catalunya (CNJC), sense que la resta d’entitats n’estiguessin assabentades o els arribés la informació a posteriori. Per això constatem que la feina en aquest espai ha sigut vertical i poc transparent, alhora que poc inclusiva en el debat i la presa de decisions pel que fa a la resta d’entitats.

Cal afegir que els tempos de treball establerts fins ara han sigut inassumibles per a les entitats que no desenvolupen una tasca exclusivament política, cosa que ha dificultat la comunicació amb les respectives entitats i, en conseqüència, ha impedit una presa de decisions fruit del debat i el consens.

Després dels fets relatats, l’esmentada entitat que mantenia contactes a portes tancades va fer una tercera proposta que no respecta ni l’acord base aprovat per unanimitat ni la participació de totes les entitats en igualtat de condicions. En vista de les males dinàmiques durant el procés, les entitats que formem part de l’Aplec i que n’hem estat partícips hem arribat a la conclusió que un consell sorgit d’aquest procés no seria representatiu ni una eina útil per a les entitats ni per als joves de Sant Cugat.

Som conscients que l’aprovació d’un enèsim acord sobre el paper entre les entitats del grup promotor no aportaria cap canvi qualitatiu al funcionament intern del consell, és a dir, que se seguirien reproduint els contactes amb l’ajuntament a esquenes de les entitats, imposant els tempos de les entitats polítiques i impedint un funcionament assembleari i per consens. Davant d’això les entitats de l’Aplec Jove hem decidit que ja no participarem activament del grup promotor del consell, tot i que respectarem la intenció individual de cada entitat en cas que hi vulgui participar sota el seu propi criteri.

El model que nosaltres defensem és el d’un espai que tingui per objectiu promoure el debat real, l’associacionisme entre el jovent i la coordinació entre entitats i joves. I aquesta coordinació en tot moment s’ha de poder adaptar a les necessitats i inquietuds de les entitats, en comptes de ser una estructura prefixada i inamovible. Malgrat que de cara enfora la iniciativa del Consell Local de Joventut es mostri favorable a aquests punts, l’experiència ens ha demostrat que l’espai impulsat no permet integrar-hi totes les entitats i el jovent santcugatenc.

Esplai Sarau – Escola d’Excursionisme – Esplai Pica-Roca – Dissidència Sònica –    Infinits Somriures – Arran Sant Cugat – Front Freak

Consulta aquí l’Anàlisi i exposició sobre la proposta d’acord de principis del Consell Local de Joventut. És el document que vam elaborar per analitzar les irregularitats que, primer, vam intentar solucionar i, segon, ens han fet marxar.

Acerca de Aplec Jove

l'Aplec Jove persegueix defensar els interessos dels joves de Sant Cugat, tant dels que estan organitzats en entitats com dels que no ho estan. Com a Plataforma, pretén contituir-se com una eina pels col·lectius que en formin part amb tal de teixir afinitats, una xarxa d'ajuda, comprensió i solidaritat entre el jovent santcugatenc.
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.